Svjetska banka odobrila Srbiji tri kredita

Svjetska banka odobrila je Srbiji tri kredita ukupne vrijednosti 225,7 milijuna eura, namijenjenih unaprjeđenju upravljanja javnim rashodima, restrukturiranju javnih komunalnih poduzeća u oblasti energetike i prometa te zaštiti zdravlja stanovnika, priopćeno je u WB-u.

Prvi kredit u iznosu od 160,6 milijuna eura osigurat će zaposlenima u javnoj upravi u Srbiji dobivanje iste plaće za isti posao. Elektroprivreda Srbije (EPS), Srbijagas i Željeznica Srbije smanjiti će troškove i povećati prihode, dok će 70.000 domaćinstava dobiti potporu putem programa za korisnike koji nisu u mogućnosti podmiriti svoje račune za struju. Kada je u pitanju upravljanje javnim rashodima, glavni problem s kojim se Srbija danas suočava je kako unaprijediti kvalitetu javnih usluga, a da se pritom javna potrošnja drži pod kontrolom. Mjere će, između ostalog, uključivati promjenu kompliciranog sustava obračuna plaća u javnom sektoru i povećanje njihove transparentnosti i ujednačenosti, ukazala je Svjetska banka. Kako se dodaje, sadašnji sustav, koji regulira 16 zakona, 18 osnovica za obračun i isplatu plaća te oko 600 koeficijenata, bit će zamijenjen jednostavnijim i koherentnijim sustavom koji će regulirati jedan zakon, 13 platnih grupa i devet platnih razreda.

Kredit Svjetske banke za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih poduzeća pomoći će EPS-u kod približavanja cijene električne energije za garantirano snabdijevanje po tržišnim cijenama sa 64 posto na kraju 2014. na 80 posto na kraju 2018. godine, uz uvjet analize financijskog stanja tvrtke i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije.

Očekuje se povećanje ukupnog broja korisnika programa zaštite energetski ugroženih potrošača sa 60.600 domaćinstava u 2014. (od kojih je bilo 27 posto domaćinstva sa ženskom glavom na čelu obitelji) na 70.000 domaćinstava u 2018. godini (od kojih je 30 posto domaćinstava sa ženskom glavom na čelu obitelji). Kredit će poduprijeti nastojanja EPS-a u postizanju optimalnog broja zaposlenih, u cilju povećanja razine obučenosti zaposlenih.

Projekt će u Srbijagasu poduprijeti povećanje stope naplate računa s 80 posto, koliko je iznosila 2015., na 87 posto, kao i usvajanje ove godine novog desetogodišnjeg plana za operatora transportnog sustava plina te petogodišnjeg plana razvoja za operatora distribucijskog sustava.

Novac Svjetske banke u sektoru prometa pridonijet će smanjenju izravne proračunske potpore poslovanju željezničkih tvrtki s 13,5 milijardi dinara, koliko je iznosila u 2015., na 11 milijardi dinara u 2018., podizanju produktivnosti rada i unaprjeđenju iskorištenosti kapaciteta. Optimizacija broja zaposlenih trebala bi dovesti do smanjenja godišnje sume izdvajanja za plaće zaposlenih u željeznicama u 2018. godini za 25 posto, u odnosu na iznos u 2015.

Drugi kredit Svjetske banke od 40,1 milijun eura omogućit će bolje funkcioniranje državnih financijskih i razvojno-financijskih institucija, a njegov najveći dio upotrijebit će se za bolje funkcioniranje Poštanske štedionice.

Od trećeg kredita, namijenjenog zdravstvu, u vrijednosti od 25 milijuna eura, instalirat će se u Vojvodini dva linearna akceleratora i uređaj za kompjuteriziranu tomografiju, a u cijeloj Srbiji bit će osigurana standardizirana kvaliteta u liječenju raka.

 



Priopćenja