Srbija dobila prvu digitalnu farmu

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je u Krivaji kraj Bačke Topole prvu digitalnu farmu u Srbiji. Ovaj kompleks osmislio je i ostvario Institut BioSens u suradnji s poljoprivrednim proizvođačem Krivaja d.o.o. Digitalna farma postavljena je na parceli ovog proizvođača, gdje se u svakodnevnom radu koriste najsuvremenije digitalne tehnologije - senzori, dronovi, roboti, sateliti i suvremena poljoprivredna mehanizacija.

Zahvaljujući ovoj farmi, tvrde u BioSensu, svi poljoprivrednici u Srbiji imat će prigodu besplatno i iz prve ruke učiti o mogućnostima koje pružaju digitalizacija i nove tehnologije u svakom segmentu ratarske proizvodnje, od pripreme zemljišta, određivanja menadžment zona, preko sjetve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja pa sve do žetve i radova na pripremi sljedeće sezone.

Posjetitelji digitalne farme imat će prigodu vidjeti i isprobati različite uređaje, sustave i mehanizaciju za preciznu poljoprivredu te putem izravnog kontakta s poljoprivrednicima koji već koriste najnovije tehnologije i znanstvenicima Instituta BioSens puno toga naučiti, ali i iznijeti svoje probleme te zajednički raditi na iznalaženju načina za njihovo rješavanje u cilju unaprjeđenja proizvodnje.

Pored fizičkog dijela digitalne farme, na kojem su izloženi različiti suvremeni uređaji, alati i mehanizacija, digitalna farma ima i svoj virtualni dio, odnosno platformu digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens, koja omogućava praćenje stanja usjeva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili računala, na temelju podataka prikupljenih sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo stanica. Osnovni servisi platforme dostupni su besplatno na adresi www.agrosens.rs, a platforma se redovito proširuje i novim servisima, poput usluge analize zemljišta, agronomskih savjeta ili zakazivanja snimanja dronom. Otvoreni dani omogućit će poljoprivrednicima besplatnu obuku za rad s platformom AgroSens te slobodno iznošenje želja i različitih ideja u vezi s eventualnim budućim servisima.

Planovi Instituta BioSens uključuju otvaranje niza digitalnih farmi širom Srbije, posvećenih različitim vidovima poljoprivredne proizvodnje – povrtlarstvu, voćarstvu, stočarstvu i slično.

Digitalna farma osnovana je u okviru projekta Instituta BioSens ANTARES, koji financiraju Europska komisija i Vlada Srbije.



Priopćenja