Registar svih parafiskalnih nameta u Srbiji dostupan javnosti

U okviru Projekta potpore regulaciji parafiskalnih nameta, koji se provodi u razdoblju od siječnja 2017. do siječnja 2019. godine, uz potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), objavljen je registar svih neporeznih nameta u Republici Srbiji koje plaćaju fizičke osobe, poduzetnici i pravne osobe, izuzev sudskih taksi koje nisu bile predmet ovog istraživanja.

Ovaj registar objavljuje se ususret brojnim zahtjevima gospodarstvenika i poreznih obveznika za sistematizacijom postojećih naknada, taksi, parafiskalnih nameta, plaćanja, obveznih članarina i slično, priopćio je USAID. Kako se objašnjava, sustav neporeznih nameta u Srbiji ima ozbiljne nedostatke koji omogućavaju uvođenje parafiskalnih nameta – de facto poreza, ali pod drugim imenom te neporeznih nameta, čija je visina znatno veća od javne usluge ili korištenja javnog dobra koji se dobiva zauzvrat. Osim toga, vrlo je netransparentan, stvara neizvjesnost i troškove gospodarstvu i građanima jer visina neporeznih nameta nije utvrđena zakonom i može se relativno lako mijenjati, dodaje se.

Objavom registra, dostupnog na web stranici http://parafiskali.rs/registar-neporeskih-nameta/, gospodarstvenicima i građanima omogućen je jednostavan pristup informacijama o postojećim obvezama i načinima njihova podmirenja.

Svaki parafiskalni namet podrobno je opisan putem 17 različitih parametara koji pružaju njegovu stvarnu prirodu, zakonski okvir, iznose koji se plaćaju, nadležna tijela, raspodjelu prihoda, obveznike pa sve do brojeva računa za plaćanje. Određene karakteristike nameta povezane su i s relevantnim podzakonskim aktima i slično, a sve u cilju što lakšeg informiranja zainteresiranih strana, navodi se u priopćenju USAID-a. Do kraja projekta, na bazi ovog registra, bit će razvijen i portal – internet registar sa softverskom aplikacijom.



Priopćenja