Banke u 2017. s dobiti od 441 milijun eura

Banke u Sloveniji u 2017. godini ostvarile su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 441 milijun eura, što je gotovo za petinu više u odnosu na 2016.

Pritom su se svi elementi generiranja prihoda i dalje smanjivali, bruto i neto prihod, neto kamatni i ne kamatni prihodi.  Međutim, s rastom kreditiranja pad neto prihoda od kamata znatno je usporen. Banke su ostvarile pozitivan rast iz neto provizija, koje predstavljaju najvažniji dio neto nekamatnog prihoda. Na troškovnoj strani prihoda pozitivno je pridonijelo neto izdavanje umanjenja vrijednosti i rezervacija troškova, koje su na razini bankovnog sustava dosegle 40 milijuna eura tijekom cijele 2017. godine. Negativan utjecaj na dohodak imao je ponovni rast operativnih troškova nakon višegodišnjeg razdoblja pada.

Bankovni sustav održava velika količina kratkoročno premašene likvidnosti, dok se dobar položaj likvidnosti odražava i u održavanju visokog omjera likvidnosti prvog razreda, visokom udjelu fonda financijske imovine i udjela sekundarne likvidnosti u bilančnom iznosu, koji je u prosincu prošle godine iznosio 19,7 posto. Istodobno, mijenja se struktura sekundarne likvidnosti u smjeru povećanja vrijednosnih papira inozemnih vrijednosnica, prihvatljivih u Eurosustavu.

Depoziti nebankovnog sektora u 2017. godini porasli su za 5,3 posto ili 1,4 milijarde eura, pri čemu su depoziti stanovništva pridonijeli dvije trećine povećanja. Povećani su samo depoziti po viđenju, a koji su krajem godine predstavljali 68,5 posto svih depozita nebankovnog sektora i približili se polovici bilance ukupnoga bankovnog sustava. Depoziti stanovništva porasli su za 5,6 posto u 2017. godini, nominalno za 938 milijuna eura, a u sezonsko jakom prosincu za 180 milijuna eura. U posljednjem tromjesečju prošle godine neke od banaka povećale su prosječne kamatne stope na novonastale depozite stanovništva iznad jedne godine, što je donekle umirilo smanjenje dugoročnih depozita. Prošle godine nastavljen je snažan rast depozita trgovačkih društava s bankama, čiji je opseg krajem godine dosegnuo 6,1 milijardu eura.



Priopćenja