Rezultati četvrte zajedničke sjednice vlada Srbije i Mađarske održane u Budimpešti

U okviru četvrte zajedničke sjednice 9. veljače ove godine u Budimpešti, predstavnici vlada Srbije i Mađarske potpisali su devet međudržavnih sporazuma u različitim oblastima, u nazočnosti premijera dviju zemalja Ane Brnabić i Viktora Orbana.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar unutarnjih poslova Mađarske Šandor Pinter potpisali su izmjene Sporazuma o zajedničkoj graničnoj kontroli u cestovnom, vodnom i željezničkom prometu, kojim se predviđa izgradnja dvaju novih graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske. Potpise na Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj suradnji u oblasti infrastrukturnih projekata stavili su potpredsjednica srbijanske vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjártó.

Godišnji plan rada za 2018. godinu, koji predstavlja aneks Memoranduma o razumijevanju između vlada Srbije i Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU, potpisali su ministrica za europske integracije Srbije Jadranka Joksimović i mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je dva sporazuma, odnosno Pismo namjera o poljoprivredno-prerađivačkoj suradnji s mađarskim kolegom Sándor Fazekasom, kao i Memorandum o razumijevanju u oblasti zaštite potrošača i tržišnog nadzora s mađarskim ministrom za nacionalni razvoj Miklós Sesztákom.

Ministar obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i Péter Szijjártó potpisali su Program suradnje u oblasti obrazovanja, znanosti i kulture između dviju vlada za razdoblje od 2018. do 2020. godine, kao i Plan rada Programa prosvjetne, kulturne i znanstvene suradnje.

Memorandum o suradnji u oblasti zapošljavanja između srbijanskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i mađarskog Ministarstva za nacionalnu ekonomiju potpisali su ministar za rad Zoran Đorđević i ministar za nacionalnu privredu Mihály Varga. U oblasti obrane, zaključen je Memorandum o razumijevanju dvaju ministarstava o suradnji u oblasti izrade vojnih mapa i razmjene materijala i podataka za potrebe izrade vojnih mapa, koji su potpisali mađarski ministar odbrane István Simicskó i državni tajnik u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković.

Također, direktor mađarskog Državnog trezora József Mészáros i pomoćnik direktora Uprave za trezor Srbije Saša Ćelić potpisali su Sporazum o suradnji trezora dviju država.

Kako je izjavio mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, politička suradnja dviju država nikad nije bila bolja, a zahvaljujući dobrim političkim odnosima i gospodarsko trgovinska suradnja također je pozitivna. Tako je trgovinska razmjena dviju zemalja u 2016. godini iznosila 1,9 milijardi eura, dok je u prvih 11 mjeseci prošle godine dostigla 2,3 milijarde eura. Očekuje se kako će 2017. godina završiti s 2,5 milijarde eura robne razmjene.



Priopćenja