U Tuzli održan sastanak o gradnji cestovne prometnice Sarajevo - Beograd

Izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd bila je tema sastanka premijera Tuzlanske županije Bege Gutića, ministra trgovine, turizma i prometa Mirsada Gluhića i direktora regionalnih cesta TŽ Agana Delibajrića s izaslanstvom turskih institucija koje će sudjelovati u izgradnji autoceste Sarajevo-Beograd.

Tursko izaslanstvo obišlo je cijelu dionicu potencijalne trase od Žepča, preko Zavidovića, Banovića, Tuzle, Brčkog i Bijeljine i susrelo se s predstavnicima lokalnih i županijskih vlasti, u cilju prikupljanja podataka o svim pojedinostima projekta kako bi se moglo pristupiti izradi studije izvedivosti i definiranju modela financiranja izgradnje ove prometnice.

Kako je rečeno na sastanku, Turska želi čim prije početi s provedbom ovog projekta. Stoga su iz Turske istodobno  stigla dva izaslanstva, od kojih jedno u Bosnu i Hercegovinu sa zadaćom obilaska cestovne trase u BiH, a drugo u Republiku Srbiju kako bi obišlo planirane dionice u toj zemlji. Po objedinjenju oba izvješća, pristupit će se određivanju mogućih modela financiranja.

Izgradnja ovog autoputa preko Tuzlanske županije od strateškog je značaja za ovu najmnogoljudniju regiju u Bosni i Hercegovini jer će time dobiti  prijeko potreban kvalitetan izlaz prema EU s jedne strane te kvalitetnu cestovnu vezu prema glavnom gradu Sarajevu, rekao je premijer Gutić te dodao kako je njegova županija već priredila određena idejna rješenja i dio projektne dokumentacije za oba cestovna smjera, i prema Brčkom i prema Žepču, što će zasigurno pojeftiniti određene pripremne radove.



Priopćenja