Premijer Zapadne Australije putuje u SAD i Ujedinjene Arapske Emirate

Premijer Zapadne Australije Mark McGowan putuje u SAD, u sastavu visoke australske državne delegacije koju predvodi premijer Australije Malcolm Turnbull, kako bi promicao potencijale ove najveće australske države te nastavio osnaživati  njeno gospodarstvo.

Glavna pozornost McGowanova posjeta bit će namijenjena izgradnji strateških odnosa i jačanju gospodarstva Zapadne Australije, kao i stvaranju novih radnih mjesta. Tom prigodom predstavit će Vladi SAD-a i velikim američkim tvrtkama sposobnosti i prednosti svoje savezne države, a njenu obalu kao prikladno mjesto za povećanje broja pristajanja brodova američke mornarice, koja je i dosad često posjećivala Zapadnu Australiju zbog kvalitete njezinih postrojenja za popravke brodova te općenito turizma i ugostiteljstva.

Premijer će se također obratiti i svim guvernerima SAD-a (njih 55) na zimskom sastanku Nacionalnog guvernerskog saveza (NGA) u Washingtonu te upriličiti niz sastanaka kako bi istaknuo prednosti Zapadne Australije kao dobavljača, proizvođača i servisera, posebice za obrambeni sektor.

Nakon petodnevnog posjeta Washingtonu, premijer McGowan putovat će također u Abu Dhabi i Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi promicao Zapadnu Australiju kao dobrog trgovačkog partnera. Tom prigodom razgovarat će s tamošnjim dužnosnicima predstavljajući glavne resurse Zapadne Australije, s posebnim osvrtom na obrazovanje i rastući turistički potencijal.

Zapadna Australija već ima dobro razvijen odnos s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s dvosmjernom robnom razmjenom u vrijednosti od 2,91 milijarde dolara u razdoblju od 2016. do 2017. godine, a najbolja izvozna roba Zapadne Australije za ovo područje uključuje minerale i poljoprivredne proizvode.



Priopćenja