Beogradska burza pokreće „crowdfunding platformu“

Do kraja ožujka ove godine Beogradska burza ponudit će tržištu u Srbiji „crowdfunding“ platformu, odnosno svojevrsnu burzu za financiranje startupova i mikro, malih i srednjih poduzeća, u suradnji s jednom od vodećih platformi te vrste u svijetu.

Cilj tog poslovnog poteza je pružanje mogućnosti mladim inovativnim tvrtkama i početnicima za pribavljanje sredstava u svrhu daljeg rasta i razvoja, izjavio je direktor Beogradske burze Siniša Krneta te dodao kako trenutačno najveći dio financijskog tržišta u zemlji zauzimaju banke koje, zbog oštre regulacije svugdje u svijetu pa tako i u Srbiji, nisu u mogućnosti izaći ususret potrebama financiranja startupova i malih biznisa.

Beogradska burza namjerava premostiti taj jaz. Inovativne kompanije moći će, pod određenim uvjetima, konkurirati svojim projektom za sredstva investitora te, ovisno o njihovoj  procjeni, od onih kojima se projekt sviđa  prikupljati potreban novac za njegovu realizaciju.

Prednost ovog modela u Srbiji, u odnosu na stotine sličnih platformi u svijetu, je u tome što investitori, umjesto nagrada i drugih kolaterala, dobivaju proporcionalno učešće u vlasništvu u takvim tvrtkama, izjavio je direktor Krneta. Kao dobar primjer takvog vida financiranja naveo je hrvatsko tržište, gdje je prije više od godinu dana pokrenuta „crowdfunding“ platforma, koja je omogućila razvoj inovativnih kompanija od IT sektora do proizvodnje hrane i pića.



Priopćenja