Postupak restrukturiranja Agrokora u BiH ide u pozitivnom smjeru

Vlada Federacije BiH već više od godinu dana intenzivno prati planirane aktivnosti u provedbi postupka restrukturiranja koncerna Agrokor u FBiH, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić. Pritom je istaknuo četiri ključne aktivnosti u planu restrukturiranja Agrokora BiH: dokapitalizacija Konzuma, prijenos dijela poslovanja na Mercator, zadržavanje radnih mjesta i postizanje dogovora s dobavljačima. 

Dokapitalizacijom od strane Sarajevskog kiseljaka i Leda d.o.o. kapital Konzuma porastao je s 24,9 milijuna na čak 92,5 milijuna KM te su stvoreni preduvjeti za sanaciju stanja u Konzumu i postizanje dogovora s dobavljačima. Mercator je već preuzeo 78 Konzumovih objekata, a preostala dva preuzet će tijekom sljedećih mjesec dana.

Od rujna 2017. godine vrši se i postupna preraspodjela zaposlenika te je već skoro 1.300 radnika iz Konzuma prešlo u Mercator.

Ukupan dug Konzuma prema domaćim dobavljačima smanjen je za više od 40 milijuna maraka, odnosno sa 130 milijuna na 87 milijuna KM.

Kod provedbe tako velikih postupaka restrukturiranja nije moguće u cijelosti izbjeći rizike i štetu, izjavio je federalni premijer Novalić. Ovdje se radi o procesu koji će i dalje trajati, sve do potpune stabilizacije poslovanja. Jasno je kako svi ne mogu biti sasvim zadovoljni. Jer, teško je pronaći kompromis i najbolje rješenje kada se radi o 1.300 dobavljača i više od 4.000 zaposlenih. Međutim, cjelokupan proces restrukturiranja ide u pozitivnom smjeru. Najvažnije je očuvanje radnih mjesta, kao i nastavak suradnje s dobavljačima jer veliki poremećaji na tržištu nikomu nisu u interesu, zaključio je federalni premijer Novalić.



Priopćenja