Reportaža o hrvatskim otocima u portugalskom izdanju časopisa Timeout

Portugalsko izdanje časopisa Timeout objavilo je u svom siječanjskom broju (broj 536) pod naslovom “Najbolje destinacije u 2018.“ reportažu o hrvatskim otocima sljedećeg sadržaja:

U Hrvatskoj ima otoka za svačiji ukus, njih više od 1200. Svi su zeleni i smješteni usred kristalno čistog mora. Tražite li otok za tjedan dana odmora ili za samo jedan dan? Volite li više mirni, gotovo napušteni otok ili otok s brojnim barovima i restoranima? Ovi su najbolji.

Hvar: Vjerojatno ste već čuli za Hvar, destinaciju koju odabiru brojne poznate osobe iz cijeloga svijeta. No, trebate znati da je Hvar, unatoč svojoj reputaciji, puno više od destinacije za bogate. Maknite se iz gradske gužve i krenite u priobalne gradove Starigrad i Jelsu. Ispričat će vam svoju povijest, pokazati vam svoje nasljeđe, tradiciju i kulturu i pružit će vam 2.724 sunčanih sati godišnje.

Vis: Velika atrakcija ovdje nije samo taj otok snova, iako bi to u Hrvatskoj bilo za očekivati, već Modra špilja u stilu Aladina koja se skriva na otočiću Biševu nadomak Visa. Taj najudaljeniji otok od hrvatske obale služio je kao vojna baza jugoslavenskoj vojsci i bio je nedostupan strancima. Možda je baš zbog toga zadržao obrise netaknutog raja.

Rab: Impresivne plaže zaštićene su od jakih udara planinskih vjetrova. Još 1936. godine Kralj Edward VIII. stavio je ovaj otok u središte pozornosti, došavši tamo sa svojom suprugom Wallis Simpson. Nije im trebalo dugo da skoče u more. Tradicija kaže da je tako počeo nudizam u ovom kraju.

Korčula: To je drugi najnastanjeniji otok u Jadranskoj regiji, poznat po bijelom vinu i šumama. Duž njegove obale izmjenjuju se mirna mjestašca i vinogradi sa šumama i ribarskim selima. Grad Korčulu često nazivaju „mali Dubrovnik“.

Brač: Najveći otok Srednje Dalmacije s gotovo 14 tisuća stanovnika, vlastitom zračnom lukom i najvišom planinom na svim jadranskim otocima. Do Brača se stiže kratkom trajektnom vožnjom iz Splita. Taj otok privlači manje mondene posjetitelje od Hvara. Naseljen je još od doba neolitika. Bogata povijest njegova je glavna ponuda.

Cres: Cres je prototip hrvatskog otoka: hrastove šume na brežuljcima, impozantne stijene duž obale i gradovi s dozom starine koji nas evociraju na prošla vremena. Moguće je da u sebi otkrijete ornitologa. Naime, Cres je poznat po svojoj populaciji bjeloglavih supova.

Murter: Za razliku od većine otoka s ovog popisa, čar Murtera nije u mirnoći već u atmosferi zabave. Otkad je Tisno preuzelo domaćinstvo Gardenu, festivalu elektronske glazbe koji se odvija svake godine u srpnju, otok je postao sjedište serije festivala kao Love International, Electric Elephant, Soundwave i SunceBeat.

Mljet: Jedan je od najidiličnijih otoka arhipelaga. To je dom mnoštva morskih bića. Dva jezera sa slanom vodom, Veliko i Malo jezero, privlače svojim mirnim vodama, a lokalni specijalitet kozji sir vuče posjetitelje u restorane.



Priopćenja