Gorenje s većim prihodom i nižom dobiti u 2017.

Prihodi slovenskog koncerna Gorenje u prošloj godini iznosili su 1,307 milijardi eura, što je u odnosu na godinu prije porast za 3,7 posto, ali je neto dobit smanjena s 8,4 milijuna eura u 2016. na 1,2 milijuna eura u 2017. godini, priopćili su iz te kompanije.

Rastu prihoda u prošloj godini ponajviše su pridonijeli prihodi od prodaje u Rusiji, Ukrajini, Nizozemskoj, na tržištima Bliskog i Dalekog istoka te Amerike, Azije i Australije. Dobit iz poslovanja lani je iznosila 21,7 milijuna eura, dok je godinu ranije bila 40,2 milijuna eura.

Dobit je niža od planirane, a to je u prvom redu posljedica izuzetnog povećanja cijena materijala, izjavio je predsjednik Uprave Gorenja Franjo Bobinac, dodajući kako su nabavne cijene plastičnih masa povećane za 25 posto, a čeličnih limova za deset posto.

Niža prodaja kućanskih aparata od planirane (prije svega u Njemačkoj), cjenovni pritisci na troškove rada, rast cijena na nabavnim tržištima te povećani proizvodni troškovi povezani s početkom serijske proizvodnje nove generacije proizvoda negativno su utjecali na prošlogodišnje poslovanje. Međutim, u ovoj godini u Gorenju planiraju ostvariti 1,33 milijarde eura prihoda od prodaje te neto dobit od 8,1 milijun eura.



Priopćenja