Irska uvodi porez na šećer

U travnju ove godine Irska uvodi porez na šećer. Odlučila je slijediti primjer zemalja kao što su Danska, Francuska, Mađarska, Norveška i Ujedinjena Kraljevina koje su, također u borbi protiv problema pretilosti, odlučile posegnuti za oporezivanjem pića zaslađenih šećerom. Početak oporezivanja pića zaslađenih šećerom u Irskoj podudara se s početkom primjene ove mjere u susjednoj Ujedinjenoj Kraljevini.

Porez na pića zaslađena šećerom primjenjivat će se u 2 različite porezne stope: za pića na osnovi vode i soka s označenim sadržajem šećera od 5 grama ili više, ali manjim od 8 grama na 100 ml, primjenjivat će se stopa od 20 centi po litri, a za pića na osnovi vode i soka s označenim sadržajem šećera od 8 grama ili više na 100 ml, primjenjivat će se stopa od 30 centi po litri.

Ovaj porez neće se primjenjivati na čiste voćne sokove s prirodnim udjelom šećera većim od 5 grama na 100 ml niti na mliječne proizvode zaslađene prirodnim šećerom i dodanim šećerom. Isto tako bezalkoholna osvježavajuća pića, energetska pića i sportska pića s udjelom šećera manjim od 5 grama/100 ml, primjerice dijetalna pića, neće biti obuhvaćena ovim porezom.

Kako se procjenjuje, ovaj porez mogao bi u irsku državnu blagajnu donijeti oko 40 milijuna eura godišnje.



Priopćenja