Konzultantska kuća Deloitte izraditi će prijedlog reforme “Puteva Srbije“

Za restrukturiranje Javnog poduzeća “Putevi Srbije“, koje bi se trebalo transformirati u Agenciju za javne puteve, zadužena je konzultantska kuća Deloitte, izabrana temeljem natječaja koji je provela Državna tvrtka “Koridori Srbije“.

Transformacija “Puteva Srbije“ dio je projekta reforme prometnog sektora u Srbiji, za koji su sredstva izdvojena iz kredita Svjetske banke. Ova konzultantska kuća trebala bi do 30. lipnja ove godine ponuditi rješenja za reformu cestovnog sektora, a za tu uslugu dobit će 1,6 milijuna eura.

Kako ističu u “Koridorima Srbije“, konzultant je u obvezi predloži najbolje rešenje i plan transformacije na osnovu analize zakona u Srbiji i analize “Puteva Srbije“. Jačanje administracije i upravljanja putnim sektorom, prema ugovoru, obuhvaća horizontalnu i vertikalnu funkcionalnu analizu “Puteva Srbije“ i prijedloge za promjenu organizacijske strukture kako bi se došlo do funkcionalne i autonomne javne agencije za puteve.

Jedan od zadataka je također upravljanje ljudskim resursima, izrada takozvane GIS karte putne mreže, analiza prihoda i sustava naplate cestarine, kao i upravljanje imovinom. Pod povećalom će se naći i troškovi, uključujući i ugovaranje održavanja na osnovi performansi, a analizirat će se i sustav elektronske naplate cestarine.

Konzultant će predložiti redoslijed aktivnosti i plan reformi koji bi povjerenstvo, imenovano ispred resornog ministarstva i Vlade Srbije, trebalo prihvatiti.



Priopćenja