Francuzima koncesija za Zračnu luku “Nikola Tesla“ u Beogradu

Francuska kompanija “Vinci Airports“ pobijedila je na natječaju za dodjelu koncesije za Zračnu luku “Nikola Tesla“. Vrijednost ugovora je čak 501 milijun eura za 25 godina, uz investicijsku obvezu od 732 milijuna eura i godišnju taksu na koncesiju od 5 do 16 milijuna eura, potvrđeno je u Vladi Republike Srbije.

Riječ je o kompaniji koja upravlja s 35 zračnih luka u svijetu: 12 u Francuskoj, 10 u Portugalu, 6 u Dominikanskoj Republici, 3 u Kambodži, 2 u Japanu, 1 u Čileu i 1 u Brazilu. “Vinci Airports“ godišnje opslužuje 132 milijuna putnika i više od 200 zrakoplovnih kompanija, uz vrijednost poslovanja većom od milijardu eura u 2016. godini.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvaća financiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-slijetne staze. Nakon financijskog zatvaranja na kraju ove godine, očekuje se potpisivanje ugovora u prvom tromjesečju ove godine, kada će "Vinci Airports" i službeno preuzeti aktivnosti. Zračna luka “Nikola Tesla“ služit će kao sjedište kompanije u regiji, u kojoj “Vinci Airports“ dosad nije poslovao, izjavio je njegov direktor  Nicolas Notebaert.

Cilj koncesionara bit će poboljšanje uvjeta rada zračne luke kako bi nacionalni prijevoznik “Air Serbia“ bio u mogućnosti ponuditi nove letove na duljim rutama kao dio svoje glavne strategije.

"Vinci Airports" iskoristit će također značajna iskustva u području upravljanja zračnom lukom, kao i razvojnu stručnost u cilju poboljšanja ukupnog poslovanja zračne luke, posebice reorganizacijom i optimiziranjem putničkih tijekova i proširenjem maloprodajnih područja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo postignutom koncesijom, a premijerka Ana Brnabić je tom prigodom istaknula kako je francuska kompanija pobijedila na natječaju na osnovu tri kriterija i to ponajprije financijskom, a potom tehničkom i pravnom.



Priopćenja