Turistički bum u Sloveniji

U Sloveniji, čija je vlada udvostručila sredstva za turističku promidžbu u odnosu na ranije godine, izražavaju veliko zadovoljstvo sa 7,7 milijuna noćenja stranih turista u prvih 11 mjeseci prošle godine, što je povećanje od 15 posto, kao i s očekivanim novim rekordom turističkih dolazaka na kraju 2017.

Prema očekivanjima ravnateljice Slovenske turističke organizacije (STO) Maje Pak, na kraju 2017. godine bit će zabilježeno ukupno 12 milijuna turističkih noćenja, što je više nego ikad prije.

Po rastu broja stranih gostiju Slovenija je daleko ispred europskog prosjeka i najbliža hrvatskom turizmu, istaknula je ravnateljica Pak te dodala kako se računa da je u državni proračun preko PDV-a samo od turizma uprihođeno 270 milijuna eura.

Najviše noćenja stranih turista u Sloveniji i prošle godine ostvarili su gosti iz Austrije (19 posto), Italije (18 posto),  Njemačke (8 posto) te Hrvatske (7 posto).

Za razliku od Hrvatske, većinu stranih noćenja u Sloveniji ostvaruju smještajni kapaciteti na njenom kontinentalnom dijelu, dok je broj noćenja na obali tek nešto veći od onog u Ljubljani koja strance privlači i kao "zelena prijestolnica Europe". Ljubljana je taj naslov izborila prije nekoliko godina, zahvaljujući agilnom gradonačelniku Zoranu Jankoviću.

Turističkom bumu pogoduje i to što je vlada turističkoj organizaciji kako za prošlu tako i za tekuću godinu odobrila dvostruko veća sredstva nego ranije te posjeti više od 400 turističkih novinara koji su pomogli turističkoj promociji zemlje u kojoj je rođena Melania Trump.

Kako tvrdi ravnateljica Pak, strani mediji nisu nikad kao prošle godine pisali tako pozitivno i obilno o Sloveniji koja je postala sasvim prepoznatljiva i popularna turistička destinacija u svijetu, čime se nekoć nije mogla pohvaliti.



Priopćenja