Predstavljena Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih vrsta roba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović predstavio je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. prosinca 2018, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Prema njegovim riječima, Odluka obuhvaća 52 tarifne oznake za repromaterijal i sirovine koje koriste bosanskohercegovački proizvođači u svojoj proizvodnji, a koji se ne mogu nabaviti u BiH.

Ističući njen značaj, napomenuo je koliko je bitna za domaće privrednike radi poboljšanja uvjeta njihovog poslovanja te zadržavanja starih, ali i otvaranja novih radnih mjesta.

Implementacija takve odluke za 2017. godinu pokazala se vrlo uspješnom. Ovo je jedna od mjera koja koristi ponajviše privredi BiH i predstavlja poticaj, naglasio je ministar Šarović, procjenjujući kako će od ove Odluke najviše koristi imati više od 250 tvrtki u BiH, u kojima je zaposleno više od 40.000 radnika.

Predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić je podsjetio kako EU ima niže carinske stope na uvoz repromaterijala i u tom smislu ova Odluka predstavlja približavanje europskim standardima.

Predstavnici domaćih izvozno orijentiranih kompanija također su pozdravili ovu Odluku, uz navođenje brojnih primjera pozitivnih rezultata koje su ove mjere dosad proizvele te uz očekivanje kako će u sljedećem razdoblju biti otvoreno oko 3.000 novih radnih mjesta.



Priopćenja