Robna razmjena Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske u prvih 6 mjeseci 2017. godine

Ukupna robna razmjena u prvih šest mjeseci 2017. godine iznosila je 596,7 milijuna eura što je gotovo na razini prošlogodišnje ukupne robne razmjene, odnosno radi se o povećanju od 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvezeno je robe u iznosu od 229 milijuna eura, što je povećanje od 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je izvezeno robe u iznosu od 105 milijuna eura što je povećanje od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Iako ima još puno prostora za jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Španjolke evidentan je stalni rast robne razmjene posljednjih godina. Od proizvoda koje RH izvozi najznačajniju su tekstil i pribor za odjeću, a znatno je porastao i izvoz lijekova, tu je još tradicionalno i riba, svježa i zamrznuta te furnir i ostalo obrađeno drvo, dok u uvozu prevladava meso (osim goveđeg), medicinski i farmaceutski proizvodi osim lijekova te ove godine bilježimo porast uvoza aluminija.

Veleposlanstvo bilježi interes srednjih i manjih španjolskih tvrtki za proboj na hrvatsko tržište, dok su hrvatske tvrtke, pogotovo manja i srednja poduzeća, još uvijek slabo zainteresirana za prodor na španjolsko tržište.



Priopćenja