Tradicionalna godišnja konferencija hrvatskih gospodarstvenika u Njemačkoj

Tradicionalni godišnji sastanak hrvatskih gospodarstvenika iz Njemačke 14. prosinca 2017. godine u Düsseldorfu, u organizaciji neprofitne poslovne udruge INGRA-DET, prošao je u znaku rasprave o problemima izaslanih radnika i prijedlozima mjera za zadržavanje radne snaga u hrvatskim tvrtkama u Njemačkoj.

Naglašeno je kako četrdeset tisuća naših radnika ostvaruje dohodak kao izaslani radnici, koje su hrvatski poslodavci privremeno zaposlili u drugoj državi, odredili plaću, a doprinosi se uplaćuju u Hrvatskoj.

Također je istaknuto kako je Vijeće za zapošljavanje Europske unije nedavno prihvatilo “Direktivu o izaslanju za hrvatsku i ostalu izaslanu radnu snagu u EU” koja će značajno utjecati na smanjenje broja izaslanih radnika te se u tom kontekstu predviđa nestanak oko 100.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, kako izaslanih radnika tako i radnika u matičnim poduzećima. Također predviđaju kako će se plaće izjednačiti s onim njemačkih radnika te smanjiti status radnika izaslanika s 24 na 12 mjeseci. Zemlje poput Poljske i Češke izjasnile su se protiv te direktive, dok je Hrvatska ostala suzdržana te stoga poslodavci okupljeni na konferenciji u Düsseldorfu potiču Vladu Republike Hrvatske na opetovano promišljanje navedenog pitanja.

Ministar Predrag Štromar pozdravio je najveći skup hrvatskih poduzetnika u graditeljstvu, brodogradnji i ostalim tehničkim strukama izvan Hrvatske te priznao kako se u Hrvatskoj premalo govori o značenju njihova rada u inozemstvu. Vi ste most preko kojeg ne idu samo stotine milijuna eura u Hrvatsku nego i transferi metodologije i organizacije rada od kojih profitira i ukupno hrvatsko gospodarstvo, izjavio je Štromar, dodavši kako hrvatska Vlada pokušava pomoći te intenzivirati određene aktivnosti oko problema izaslanih radnika.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora dr. sc. Miro Kovač posebno je naglasio kontekst unaprjeđenja gospodarskih odnosa te podsjetio na potrebitost gospodarske reforme kao jedinom načinu da Republika Hrvatska za 10 – 15 godina postigne konkurentnost.

Hrvatski demograf dr. Stjepan Šterc je upozorio kako je demografska problematika u Hrvatskoj toliko negativna da se svi moramo ozbiljno zabrinuti. Iz Hrvatske godišnje iseli 80 tisuća ljudi.

Što se tiče nedostatka radne snage u hrvatskim firmama u Njemačkoj i cijeloj Europi, dr. Šterc drži kako bi taj problem trebalo posložiti po jednom potpuno drugačijem modelu.  Hrvatski zavod za zapošljavanje, između ostalog, trebao bi usmjeravati nezaposlene u Hrvatskoj i prema tim firmama u obliku poticaja vezanih za oslobađanje od nekih poreza i slično. Njihov odlazak ne bi bio trajna migracija jer ostavljaju obitelji doma i šalju doznake u Hrvatsku.

Prigodom 50. obljetnice najstarije i najveće poslovne zajednice hrvatskih tvrtki u Njemačkoj i svijetu, ministru Predragu Štromaru uručeno je priznanje za doprinos, koji je kao ministar i raniji poduzetnik dao za razvitak hrvatsko-njemačkih poslovnih odnosa.

Priznanja su dodijeljena i dvojici novinara - Zvonku Božinoviću (HTV) i Stipi Puđi (Večernji list) za dugogodišnje profesionalno praćenje rada poslovne zajednice hrvatskih tvrtki u Njemačkoj.



Priopćenja