Povećana prognoza Svjetske banke za gospodarski rast Kine u 2017. godini

Prema objavljenom izvješću, Svjetska banka povećala je prognozu rasta Kine u 2017. godini sa 6,7 posto na 6,8 posto. Ovo je drugo povećanje prognoze rasta za Kinu, nakon što je potencijalni rast u travnju povećan sa 6,5 posto na 6,7 posto.

Prognoza se temelji na povećanju prihoda kućanstava te poboljšanju vanjske potražnje. Ekonomisti Svjetske banke ističu kako Kina održava stabilan rast, uz reforme koje su kineske vlasti poduzele te cijeli niz mjera čiji je cilj smanjivanje makroekonomske neuravnoteženosti i ograničavanje financijskih rizika. Rezultat svega je ekonomsko uravnoteživanje, uz rast prihoda kućanstava i povećanu potrošnju proporcionalnu ulaganjima.

U izvješću je također istaknuta činjenica da se poboljšalo opće povjerenje u poslovanje, osnažilo stvaranje radnih mjesta, stabilizirao odljev kapitala, a kineska valuta yuan (renminbi) ojačala u usporedbi s dolarom. Prema mišljenju ekonomista Svjetske banke, takvi povoljni gospodarski uvjeti omogućavaju daljnje umanjenje makroekonomskih problema i potiču reforme koje će bolje targetirati kvalitetu, efikasnost i održivi razvoj.

Ipak, Svjetska banka procjenjuje kako će rast kineskog BDP-a usporiti na 6,4 posto u 2018. i 6,3 posto u 2019. godini, ponajviše kao posljedica očekivanog pooštravanja domaćih politika. Očekuje se kako će oprezna monetarna politika, uz jaču regulaciju financijskog sektora i stalne napore vlade u cilju restrukturiranja gospodarstva, pridonijeti umjerenijem rastu.

U izvješću je također istaknuto kako je uspješna implementacija reformi državnog proračuna i mirovinskog sustava Kine ključna za makroekonomsku stabilnost Kine, ekonomsko uravnoteživanje i društvenu transformaciju u sljedećim godinama.



Priopćenja