Prijave za sredstva iz IPARD fondova od 25. prosinca 2017. godine

Prvi natječaj za dodjelu sredstva pretpristupnih fondova Europske unije za ruralni razvoj (IPARD), namijenjenih za kupovinu traktora i druge mehanizacije, biti će raspisan 25. prosinca ove godine, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije.

Poljoprivrednici se mogu natjecati za ukupno 8,3 milijuna eura bespovratnih sredstava za nabavu traktora i mehanizacije, odnosno za povrat oko 60 posto vrijednosti ulaganja, pri čemu Europska unija pomaže sa 75 posto, dok je ostatak sredstava osiguran u proračunu Srbije.

Srbija će do 2020. godine biti u mogućnosti iskoristiti ukupno 175 milijuna eura iz IPARD fondova, a prema najavi ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, sljedeće godine bi na raspolaganju trebalo biti oko 50 milijuna eura. Za dodjelu sredstava mogu se prijaviti vlasnici obiteljskih gazdinstava, poduzetnici, zadruge, mala i srednja agro-poduzeća.

Međutim, taj novac ne mogu dobiti oni koji nisu prijavljeni u APR-u, koji su u stečaju ili likvidaciji te oni čiji je račun blokiran dulje od trideset dana.

Podnositelj mora imati manje od 250 zaposlenih i godišnji promet ne veći od 50 milijuna eura.

Drugi natječaj očekuje se u ožujku 2018. godine.



Priopćenja