Prvi poziv za IPARD fondove 20. prosinca 2017. godine

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je za 20. prosinca ove godine najavio objavu prvog poziva za poljoprivrednike u okviru IPARD programa, i to za nabavu traktora i poljoprivredne mehanizacije. Napokon se otvara mogućnost korištenjem dugo očekivanih pretpristupnih bespovratnih sredstava EU – IPARD u iznosu od 175 milijuna eura za razdoblje do 2020. godine.

Sredstva su namijenjena unaprjeđenju konkurentnosti poljoprivrednih i prerađivačkih kapaciteta te unaprjeđenju sustava sigurnosti kvalitete hrane u Srbiji, u cilju usuglašavanja poljoprivrede Srbije sa standardima EU.

Kako bi se mogli natjecati za dodjelu sredstva iz IPARD programa, poljoprivredni proizvođači moraju imati najmanje tri godine iskustva stečenog u poljoprivrednoj proizvodnji. Za poljoprivrednike bez iskustva uvjet je ili završena srednja poljoprivredna škola ili diploma bilo kojeg fakulteta. Svaki mogući korisnik navedenih sredstava mora biti upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava te imati podmirena sva javna davanja i porezne obveze prema državi. Također mora ispunjavati i neke posebne uvjete koji se, prije svega, odnose na veličinu posjeda.

Poljoprivrednici će za sudjelovanje u natječaju, između ostalog, morati izraditi poslovni plan, pribaviti dozvole i ponude dobavljača.

Samu investiciju, odnosno nabavu mehanizacije, financira sam poljoprivrednik pa tek onda šalje zahtjev za povrat dijela uloženih sredstava. Na povrat 65 posto uloženih sredstava mogu računati poljoprivrednici mlađi od 40 godina, dok povrat 70 posto sredstava mogu očekivati oni koji ulažu u planinskim područjima.

O veličini posjeda ovisi jačina traktora koji se može kupiti. Tako na primjer, voćar u posjedu zasada od 2 do 10 hektara može kupiti traktor snage do 60 kilovata, dok se traktor snage do 80 kilovata može kupiti za nasad od 10 do 50 hektara.



Priopćenja