Turska drugi najveći investitor na Kosovu

Turska je drugi najveći strani investitor na Kosovu (poslije Švicarske), s izravnim ulaganjima od oko 44,4 milijuna eura u 2016. godini, od ukupno 214 milijuna eura stranih ulaganja na Kosovu prošle godine.

Od proglašenja neovisnosti Kosova 2008. godine, Turska je u tu zemlju  investirala oko 370 milijuna eura. Autoput koji povezuje Albaniju i Kosovo izgradila je američko-turska korporacija Bechtel-Enka, a projekt je vrijedan oko milijardu eura. Ista korporacija gradi i autoput koji će povezati Kosovo i Makedoniju, u vrijednosti od oko 600 milijuna eura. Turski konzorcij Limak Celik kupio je kosovsku mrežu za distribuciju električne energije za 26,3 milijuna eura, a tursko-francuski konzorcij Limak-Aeroport de Lyon uzeo je u koncesiju na 20 godina Međunarodnu zračnu luku u Prištini, u koju je u obvezi uložiti više od 100 milijuna eura.

Da je Kosovo ratificiralo Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i Kosova, koji se čeka već 4 godine, Turska ulaganja u tu zemlju bila bi još i veća, izjavili su u Kosovsko-turskoj privrednoj komori.



Priopćenja