Turska lira od 01. prosinca i u srpskim mjenjačnicama

Turska lira je od 1. prosinca ove godine na popisu valuta kojima će se moći trgovati na deviznom tržištu u Srbiji, i to pod oznakom TRY-949.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), službeni srednji tečaj dinara prema turskoj liri prvog dana trgovanja iznosio je 25,5 dinara za jednu liru (1 euro = 119 dinara).

Kod donošenja odluke o "ubacivanju" neke valute na popis valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu razmatra se veći broj kriterija, a jedan od najznačajnijih je sudjelovanje one zemlje, čija se valuta želi uključiti, u vanjskotrgovinskoj razmjeni Srbije. Uvođenje neke valute na popis valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu uvijek prati razvoj i unaprjeđenje suradnje Srbije s dotičnom zemljom, kako u smislu podrške provedbi postojećih projekata, tako i u smislu poticaja za moguće projekte u budućem razdoblju, kažu u NBS-u.

Pri donošenju ove odluke, NBS se vodio sudjelovanjem Turske u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Srbijom, kao i potencijalima za jačanje i unaprjeđenje gospodarske suradnje dviju zemalja u sljedećem razdoblju. U obzir je uzet i stalan rast broja turskih državljana koji posjećuju Srbiju.

Također, uvođenjem turske lire na popis valuta, kojima se trguje na deviznom tržištu, olakšava se međusobno poslovanje turskih i domaćih tvrtki, ocjenjuju u NBS-u. Očekuje se kako će uvođenje turske lire poticajno utjecati i na provedbu zajedničkih gospodarskih projekata Srbije i Turske, a također i na smanjenje takozvanih „transakcijskih“ troškova putem „posredničkih valuta“, odnosno eura i dolara, što većinom vodi smanjenju cijene određenih proizvoda za krajnje korisnike.



Priopćenja