Bruto domaći proizvod Indije

Zadnjih nekoliko mjeseci u žarištu diskusija o gospodarstvu u Indiji bio je usporeni rast BDP-a. Drugo fiskalno tromjesečje ove godine obilježio je rast od tek 5,7 posto, što se u New Delhiju drži ''razočaravajućim''.

Ovaj pad u odnosu na očekivanu razinu rasta objašnjava se sa dva faktora. Prvi je bio neočekivana demonetizacija, kojom su 2016. godine iz opticaja povučene sve banknote iznad 100 rupija, što nije dovelo do očekivanih rezultata u smislu kontrole tijeka ''crnog novca'', ali je izazvalo velike višetjedne potrese u poslovanju i svakodnevnom životu građana. Drugi faktor bilo je uvođenje novog poreznog sustava GST (porez na robu i usluge), kojemu nije prethodio potrebni postupak upoznavanja građana i tvrtki s odredbama novog poreza i potrebnim prilagodbama.

Međutim, ako se podrobnije analiziraju dostupni pokazatelji, uočljivo je kako je pad započeo i prije no što su ova dva čimbenika došla do izražaja. Početak usporavanja rasta BDP-a primijećen je već početkom 2016. godine jer se dotad potrošio učinak smanjenja cijene nafte i drugih roba, zabilježen u razdoblju od 2013. do 2015. godine.

Nadalje, zabilježen je pad privatnih investicija za 5 posto u drugom tromjesečju ove godine uslijed rizičnih ulaganja koja su dovela do opreznijih bankovnih garancija i kredita. Ipak, najnoviji mikro podaci govore o minimalnom rastu u prošla dva mjeseca, međutim, valja pričekati  cjelovito tromjesečno izvješće kako bi se moglo govoriti o zaustavljenom padu.



Priopćenja