Rekordan broj teretnih vlakova povezuje Kinu i Europu

Broj teretnih vlakova koji povezuju Kinu i Europu ove godine dosegnuo je novi godišnji rekord otkako su vlakovi takvog tipa započeli s radom u 2011. godini, što označava bliže ekonomske veze između ta dva velika tržišta.  Više od 3.000 teretnih vlakova proputovalo je 57 željezničkih linija između gradova na dva kontinenta, što je više od ukupnog prometa u šest godina. Ovime je ukupan broj vlakova između Kine i Europe premašio 6.000, izjavili su iz Kineske željezničke korporacije (China Railway Corporation, CRC).

Uspostavljen je odbor za koordinaciju u cilju dodatnog smanjenja logističkih troškova i poboljšanja efikasnosti. Usluge prijevoza tereta brzo rastu, te sada spajaju 35 kineskih gradova, uključujući Xi'an i Yiwu, i 34 europska grada poput Hamburga i Madrida. Navedeno se smatra značajnim dijelom inicijative Pojas i put.

Europa je najveći trgovinski partner Kine. Trgovina između dviju strana  u prvih deset mjeseci, u odnosu na prošlu godinu, povećala se za 16,2 posto na 3,4 trilijuna yuana (513 bilijuna američkih dolara).



Priopćenja