U prvih deset mjeseci zabilježen pad izravnih inozemnih ulaganja

Sudeći prema službenim podacima, kineska nefinancijska izravna ulaganja u inozemstvo pala su 40,9 posto na godišnjoj razini u razdoblju od siječnja do listopada ove godine jer su nadležne službe poradile na obuzdavanju neracionalnih investicija u inozemstvu. Kineski investitori potrošili su tijekom tog razdoblja ukupno 86,3 milijarde američkih dolara na 5.410 tvrtki iz 160 zemalja i regija, objavilo je Ministarstvo trgovina.

Kineska inozemna izravna ulaganja svjedočila su ubrzanom rastu prošlih godina, no s obzirom na ''iracionalne tendencije'' vezane uz njih, kineske nadležne službe postavile su prošle godine stroža pravila i savjetovale tvrtkama veći oprez kod donošenja investicijskih odluka.

U dokumentima objavljenim u kolovozu, Državno vijeće najavljuje ograničenje inozemnih ulaganja u razna područja, uključujući nekretnine, hotele, kina i zabavne sadržaje te zabranu investicijskog sektora poput kockanja.

Podaci Ministarstva trgovine pokazali su kako su u prvih deset mjeseci ove godine kineske tvrtke uložile 11,2 milijardi američkih dolara u 53 zemlje duž Pojasa i puta, čineći 13 posto totalnih inozemnih izravnih ulaganja s porastom od 4,7 postotnih bodova u odnosu na godinu ranije.



Priopćenja