Ministar Počivalšek za stabilnu vlasničku strukturu Mercatora

Mercator u zadnje vrijeme uspješno posluje, ali bi u budućnosti trebao imati stabilnu vlasničku strukturu koja bi mu omogućila dugoročnu poslovnu transformaciju, izjavio je slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Također je dodao kako ne isključuje mogućnost da država kupi četvrtinu dionica u dogovoru s mogućim investitorima, koji bi bili spremni poslovno i financijski stabilizirati ovu tvrtku koja u Sloveniji zapošljava 11.000 radnika, drži 30 posto ukupne maloprodaje i značajno doprinosi punjenju državnog proračuna.

Prema riječima ministra Počivalšeka, stečaj ili likvidacija Mercatora, koji je u većinskom vlasništvu Agrokora, zasigurno bi izazvali "strahovite" posljedice u Sloveniji. Ipak, takav se scenarij u ovom trenutku čini malo vjerojatan jer tvrtka u zadnje vrijeme posluje pozitivno i povećava profitabilnost.

Mercator po njegovoj ocjeni treba vlasničku i poslovnu, te financijsku transformaciju, a to se može dogoditi ili odlukama sadašnjeg vlasnika, odnosno Agrokora ili potezima vjerovnika koji bi bili zainteresirani ući u Mercator i podržati sanacijske i razvojne procese u toj kompaniji.

Također je naglasio kako treba ispitati jesu li slovenske tvrtke i banke, koje su 2014. godine Agrokoru prodale svoje dionice, u kupoprodajni ugovor ugradile protukorupcijsku klauzulu.

Naime, riječ je o klauzuli koja bi, ako u ugovoru postoji, mogla rezultirati retroaktivnim poništavanjem ugovora s Agrokorom jer je njegova bivša uprava, prema nalazima revizije, krivo prikazivala poslovne rezultate koncerna, na temelju kojih su se tvrtke i banke odlučile za prodaju svojih dionica Mercatora Agrokoru.

Ministar Počivalšek je također potvrdio kako je u redovnom kontaktu s upraviteljem Agrokora Antom Ramljakom, ali i s Agrokorovim i Mercatorovim vjerovnicima, među kojima je i ruski Sberbank.



Priopćenja