U Sarajevu održan godišnji sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Europe

U Sarajevu je 17. studenoga ove godine održan 11. godišnji sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Europe, u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Europe (SWG).

Na sastanku se razgovaralo o jačanju suradnje u razvoju poljoprivrede i ruralnih područja u Jugoistočnoj Europi.     

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je tom prigodom istaknuo kako u regiji jedino BiH ne koristi predpristupne fondove EU. Naglasio je kako se održivost poljoprivrednog sektora i konkurentnost ne mogu zasnivati na malim proračunskim sredstvima te stoga BiH mora uhvatiti posljednji vlak za ulazak u program predpristupnih fondova za razdoblje 2018. - 2020. BiH ima oko 100.000 poljoprivrednika koji bi mogli računati na približno 3 milijarde eura potpore iz poljoprivrednih fondova EU jer je 18 posto zaposlenih u BiH u poljoprivrednom sektoru, koji u ukupnom BDP-u sudjeluju sa 7 posto, rekao je ministar Šarović.

Također je naveo dobre primjere Republike Hrvatske, koja svake godine dobije oko 450 milijuna eura izravnih poticaja za 100.000 poljoprivrednika, kao i 2,4 milijarde eura putem različitih projekata do 2020. godine za razne aktivnosti, klaonice, mljekare i slično. Sve ovo ukazuje na važnost usvajanja strategije jer, u suprotnom, BiH će postati potpuno nekonkurentna i u pitanje dolazi veliki broj radnih mjesta u poljoprivredi, zaključio je ministar Šarović.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je značaj ovakvih sastanaka, navodeći spremnost Republike Hrvatske za pružanje pomoći Bosni i Hercegovini te ukazao na prednosti koje će BiH dobiti ulaskom u EU, u smislu  predpristupnih fondova jer, kako je naglasio,  ulaskom RH u EU najviše su dobili hrvatski poljoprivrednici.

Direktor Uprave za programe ruralnog razvoja i predpristupnu pomoć EK Marijo Milučev je izjavio kako BiH ima dobar nacrt strateškog plana za ruralni razvoj te, ukoliko on bude usvojen do kraja ove godine, Europska komisija će deblokirati  sredstva u iznosu od 30 milijuna eura pomoći Bosni  i Hercegovini.



Priopćenja