Švicarska treba postati produktivnija

U najnovijem izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Švicarska je dobila dobre ocjene. Visoki životni standard, jaka konkurentnost i robusno gospodarstvo u odnosu na najnoviju gospodarsku i financijsku krizu te izobražena radna snaga najveće su prednosti Švicarske u spomenutom izvješću.

Stručnjaci OECD-a ipak kritiziraju premali rast produktivnosti koji je u posljednja dva desetljeća iznosio jedva 0,3 posto godišnje, što je tek trećina prosjeka svih zemalja članica OECD-a. Uzroci ovakvog negativnog trenda su višestruki, a kreću se od prevelikog državnog utjecaja na polju energetike, telekomunikacija i transporta koje bi trebalo jače otvoriti za privatne ulagače te značajnije smanjiti prepreke za veću konkurenciju, preko još uvijek velike zaštite domaćeg agrarnog sektora, pa do prepreka na području uslužnog sektora.

Negativni utjecaj na veći rast imaju i administrativne prepreke kod otvaranja novih tvrtki, posebice kod mladih poduzetnika, čiji je broj još uvijek premali. U svrhu otklanjanja tog problema, vlasti planiraju otvaranje one-stop-shop ureda, koji bi olakšao birokratske procedure.

OECD je istodobno preispitao sastav Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja (WEKO) te, u svrhu povećanja njene neovisnosti, preporučio micanje predstavnika članova gospodarskih udruženja.

Također je upozorio kako bi smanjenje useljavanja moglo izazvati negativne posljedice po tržište rada. Trebalo bi olakšati priljev visokoobrazovane radne snage iz zemalja izvan EU-a, kako bi se izbjegao prijeteći manjak  kvalificirane radne snage. Također, potencijal žena morao bi biti jače iskorišten uvođenjem individualnog oporezivanja, umjesto dosadašnjeg zajedničkog oporezivanja bračnih i sličnih zajednica.

Znatnije povećanje produktivnosti moglo bi pomoći i sklapanje novih sporazuma o slobodnoj trgovini. Stoga OECD predlaže žurni završetak započetih pregovora s azijskim zemljama i južnoameričkom trgovinskom organizacijom Mercosur.



Priopćenja