Slovačka i Mađarska potpisale Memorandum o razumijevanju o dvosmjernom plinovodu

Slovačka i Mađarska potpisale su u Košicama 30. listopada ove godine Memorandum o razumijevanju, vezan za dugo očekivani projekt Eastring plinovoda, koji bi trebao osnažiti energetsku sigurnost u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi te diversificirati opskrbu plinom u Europi.

Raznolikost ruta i izvora, potrebnih Slovačkoj i Mađarskoj, temelji se na stvaranju alternativnih ruta različitih od onih koje dovode plin iz Rusije preko Ukrajine do Slovačke i Mađarske. Potpisivanje ovog Memoranduma dokaz je političke potpore Projektu na najvišoj razini. Mađarska i Slovačka imaju dobre kapacitete za skladištenje plina (oko 7 milijardi m³) i vrlo dobro izgrađeni sustav plinovoda, što omogućuje energetski sigurno područje Srednje Europe, kao i distribuciju plina u Mađarsku i Slovačku iz bilo kojeg smjera.

Prema slovačkom Ministarstvu gospodarstva, kako bi projekt bio uspješan, potrebna je međusobna potpora vlada, operatora prijenosnih sustava i regulatora.

Bugarska je prva zemlja koja je sa Slovačkom potpisala ovakav Memorandum o razumijevanju i to u srpnju 2016. godine, nastavno na potpisivanje sličnog Memorandum između slovačkog (Eustream) i bugarskog (Bulgartransgaz) plinskog operatora u lipnju 2016.

Dvosmjerni Eastring plinovod, kojim je planirana opskrba u kapacitetu od oko 20-40 milijardi m³ plina godišnje, zajednički je projekt Slovačke, Rumunjske, Bugarske i Mađarske.



Priopćenja