O budućnost Europske unije na međunarodnoj konferenciji “GLOBSEC Tatra Summit 2017“

Na međunarodnoj konferenciji “GLOBSEC Tatra Summit 2017“, održanoj u razdoblju od 27. do 28. listopada ove godine u slovačkom gradu Štrbske Pleso, ministar financija SR Peter Kažimír je izjavio kako budućnost Europe leži u još integriranijoj Europskoj uniji s eurozonom, koja bi trebala biti pokretačka snaga takve integracije.

Cilj EU-a mora biti izdržljivija i operabilnija eurozona s jasnim strateškom orijentacijom. Jednom kad su održive javne financije i zdravi gospodarski rast postignuti, sljedeća će uslijediti još integriranija eurozona.

U tom kontekstu, ministar Kažimír podrobno opisuje niz mjera koje treba provesti: dovršetak bankarske unije, pokretanje sindikata tržišta kapitala i stvaranje fiskalnih kapaciteta koji će nadoknaditi gubitak nacionalnih monetarnih politika i povećati zaštitu pojedinih gospodarstava od asimetričnih šokova, s naglaskom na racionalizaciju fiskalnih pravila kako bi ih se olakšalo i učinilo predvidljivim.

Nadalje, eurozona također treba uspostaviti 'no-bailout' pravilo, pravila o restrukturiranju javnih dugova i naknadno stvaranje inteligentnog i pravednog mehanizma provedbe tih pravila. Jednom kada se ovi problemi počnu rješavati, bit će puno lakše raspravljati o financiranju EU-a nakon 2020. i planiranim aspektima europskog proračuna. Slovačka je jasno dala do znanja kako želi biti dijelom integracijske jezgre EU-a, a kako bi to postigla, nužno je da toj jezgri što aktivnije doprinosi.



Priopćenja