NSW ima najbolje gospodarstvo u Australiji

CommSecovo tromjesečno Državno izvješće rangira australske države i teritorije prema osam ekonomskih pokazatelja. To uključuje maloprodajnu potrošnju, rast stanovništva, građevinski pothvati i financiranje kućanstava.

Novi Južni Wales (NSW) je na vrhu ljestvice, dok je Zapadna Australija (WA), koja se još uvijek oporavlja od kraha rudarskog buma, na dnu ljestvice. No, Viktorija, potaknuta rastom stanovništva, slijedi NSW.

Glavni ekonomist CommSeca Craig James izjavio je kako najnoviji podaci pokazuju da su domaća gospodarstva Australije u dobrom stanju, ali s nekim razlikama u relativnoj učinkovitosti. Najbolje rezultate pokazuju one ekonomije koje imaju korist od povoljnog rasta stanovništva, koje se odražavaju u jačanju stambene izgradnje i maloprodajne aktivnosti.

Teritorij australskog glavnog grada (ACT) je na trećem mjestu, ali je tržište radnih mjesta u stagniranju, upozoreno je u izvješću. Južna Australija ima dobre vijesti, ona je sa šestog dospjela na četvrto mjesto u ljestvici. U izvješću se navodi da je gospodarski rast u Tasmaniji, Queenslandu i Sjevernom Teritoriju zanemariv u odnosu na prošlo izvješće.

Zapadna Australija (WA) je ostala na začelju ljestvice, što je odraz završetka rudarskog uzleta. No, tržište rada se ipak nastavilo poboljšavati s rastom zaposlenosti koje je najveće u zadnje 4 i pol godine.



Priopćenja