Povećanje minimalne plaće

Država ima polugu kojom će apsolutno slijedeće godine povećati minimalno plaću iznad praga rizika od siromaštva, najavila je ministrica rada Anja Kopač Mrak. 

Prijedlog nove formule za izračunavanje minimalne plaće bi trebao biti spreman već krajem rujna, ali ga u ministarstvu još usklađuju. Po novom bi kod izračuna minimalne plaće trebalo uzeti u obzir minimalne troškove života i sve relevantne pokazatelje na tržištu rada. U pripremi je isto tako i procjena minimalnih troškova života.

Minimalnu plaću u Sloveniji prima oko 35.000 zaposlenih, a većina njih, 26.000, ih je iz gospodarstva. Ministrica rada Anja Kopač Mrak još uvijek nije razgovarala o prijedlogu formule s predstavnicima poslodavaca.

Nedavno je glavni tajnik Udruge poslodavaca Slovenije Jože Smole izjavio kako je jedina pravna osnova za povećanje minimalne plaće, stvarna rast gospodarstva.

Inače je vlada već lani iz minimalne plaće izuzela tri dodatka za rad pod posebnim uvjetima rada koji proizlaze iz rasporeda radnog vremena; dodaci za noćni rad i dodatak za rad nedjeljom, praznicima i neradnim danima.



Priopćenja