Američke kompanije investirale su u Srbiju 4 milijarde USD

Američke kompanije investirale su oko 4 milijarde USD u Srbiju jer je ona postala poželjna i stabilna investicijska destinacija, a preko Ugovore o slobodnoj trgovini Srbija ima pristup na tržišta od preko milijardu ljudi, istaknuo je predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež na konferenciji Trade Winds održanoj 16. listopada 2017. godine u Beogradu.

Na susretu s gospodarsko-političkim izaslanstvom Savezne države Maryland Čadež je rekao kako je zaštita životne sredine uz IT, farmaceutsku i autoindustriju novo polje potencijalne suradnje i oblast u kojoj se očekuje novi val američkih ulaganja u Srbiji.

Na skupu su bili nazočni predstavnici 20 srpskih kompanija iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora, strojarske industrije, medicinske privrede, kao i predstavnici trgovinskih lanaca i distributerskih kuća.

Američki veleposlanik u Srbiji Kyle Scott naglasio je da će SAD i dalje graditi, kako je rekao, dobre odnose sa Srbijom ne samo u oblasti ulaganja već i bilateralnih odnosa kao i u rastući sektor usluga te je pojasnio da SAD želi biti među 10 najvažnijih partnera Srbiji.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istaknuo je na skupu da su ulaganja u ovaj sektor u Srbiji veoma značajna i da su očekivane i nužne investicije od oko 14 milijardi USD. Istaknuo je da će se proces ulaganja u zaštitu životne sredine u Srbiji intenzivno nastaviti u narednom razdoblju i to prije svega u sektorima upravljanja otpadom i u sektoru energetske efikasnosti.



Priopćenja