Strategija razvoja Slovenije 2030

Vlada se upoznala sa Strategijom razvoja Slovenije do 2030. godine, koja je upućena na  javnu raspravu, a trebala bi se usvojiti do kraja ove godine.

Strateške smjernice su u dokumentu sažete u 12 ciljeva. Za svaki cilj su određena dva do tri pokazatelja uspješnosti, a zajedno ih je 29, s kojima će se pratiti uspješnost provedbe strategije.

Među njima je šest ključnih pokazatelja. Do 2030. godine bi BDP po stanovniku trebao doseći prosjek EU (sada je na 83 posto europskog prosjeka). Kao što je prikazano u vladinom uredu za razvoj i kohezijsku politiku, da bi dosegli cilj od 2 posto godišnjeg rasta europskog gospodarstva, bi moralo slovensko rasti po stopi od 3,2 posto godišnje.

Strategija navodi da se do 2030. godine razina rizika od socijalne isključenosti treba smanjiti od sadašnje 18,4 na manje od 16 posto, a da se stopa radno aktivnog stanovništva treba podići sa 70,1 na više od 75 posto. Broj godina zdravih životnih očekivanja pri rođenju treba povećati na 64,5 godina za oba spola. 2015. godine je taj broj za muškarce iznosio 58,8 godina a za žene 57,7 godina.

Na međunarodnim testiranjima petnaestogodišnjaka na području matematike, prirodnih znanosti i čitanja (PISA), Slovenija želi ostati u gornjoj četvrtini država EU, a udio u obnovljivim izvorima energije u konačnoj uporabi energije želi,u skladu sa strategijom, podići sa 22 na 27 posto.

Dokument će prihvatiti sadašnja vlada, a sastavljen je tako da će biti prihvatljiv i za sve buduće vlade, predstaviti će se svim parlamentarnim strankama koje će moći dati svoje komentare, izjavila je ministrica nadležna za razvoj, strateške projekte i koheziju Alenka Smerkolj.



Priopćenja