Pokrenut Nacionalni portal otvorenih podataka

Nacionalni portal otvorenih podataka na kome će se naći informacije državnih tijela, institucija, lokalnih zajednica i drugih organizacija, promoviran je 12. listopada 2017. godine, u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istaknula je da je taj portal "važan za gospodarstvo Srbije i održiv i dinamičan razvoj". Otvoreni podaci će omogućiti efikasniju i transparentniju javnu upravu i smanjiti korupciju, rekla je ona i pozvala sve institucije da svoje podatke učine dostupnim javnosti.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović rekao je da su podaci "nafta" suvremenog doba. Ukoliko se podaci učine otvorenim, oni se mogu umrežavati i koristiti za stvaranje novih vrijednosti, rekao je Jovanović i dodao da tržište otvorenih podataka u svijetu vrijedi 40 milijardi EUR.

Veleposlanik Velike Britanije u Srbiji Denis Keefe istaknuo je da otvoreni podaci poboljšavaju transparentnost rada i unapređuju servis za građane i gospodarstvenike. Industrija otvorenih podataka u Velikoj Britaniji, prema njegovim riječima, zapošljava pola milijuna ljudi. Na Nacionalnom portalu svoje podatke otvorilo je u ovom trenutku devet institucija među kojima su Povjerenik za informacije od javnog značaja, MUP, Agencija za lijekove i Ministarstvo prosvjete, znanosti tehnološkog razvoja. Otvaranje portala financijski su pomogli Velika Britanija i Švedska s milijun USD.

Adresa portala je https://data.gov.rs/sr/.



Priopćenja