Sastanak ministara okoliša V4+4

U organizaciji predsjedavajućeg mađarskog Ministarstva poljoprivrede, u Diosgyőru kod Miskolca održan je 11. listopada 2017. godine summit V4+4 ministara okoliša. U ime ministra zaštite okoliša i energetike RH Tomislava Čorića na konferenciji su sudjelovali Mario Šiljeg, državni tajnik, kao voditelj izaslanstva, i Višnja Grgasović, voditeljica Službe za klimatske  aktivnosti.

Voditelji ostalih izaslanstava odnosno  predstavnici ministarstava okoliša bili su: Bugarska - Atanaska Nikolova, zamjenik ministra; Češka - Michal Pastvinský, zamjenik generalnog direktora; Mađarska - Sándor Fazekas, ministar poljoprivrede, nadležan i za okoliš; Poljska - Jan Szyszko, ministar; Rumunjska - Viorel Toma, državni tajnik; Slovačka - László Sólymos, ministar; Slovenija - Tanja Bolte, zamjenica državnog tajnika;

Na konferenciji su izaslanstva razmjenjivala mišljenja i iskustva država sudionica o EU akcijskom planu za cirkularno gospodarstvo odnosno o održivom gospodarenju otpadom, zatim o Prijedlogu ESR-uredbe i Prijedlogu uredbe o uključivanju emisija i uklanjanja stakleničkih plinova iz korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva u okviru za klimatsku i energetsku politiku do 2030. g. odnosno Prijedlogu LULUCF Uredbe.

Također je raspravljano i o Uredbi EU o sprječavanju i upravljanju unošenja i širenja invazivnih stranih vrsta kojom se propisuju ograničenja i mjere koje se odnose na invazivne strane vrste.



Priopćenja