Potpisana Zajednička politička deklaracija o osnivanju Visokog vijeća za suradnju Srbije i Turske

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u Beogradu Zajedničku političku deklaraciju o osnivanju Visokog vijeća za suradnju Srbije i Turske.

Predsjednik Srbije Vučić je zahvalio turskom predsjedniku na dolasku velikog broja članova izaslanstva i najavio da će s turskom tvrtkom Taypa, koja će investirati u Kraljevu i u tom gradu zaposliti 2.500 ljudi, biti potpisan sporazum. Zahvalio je turskim investitorima na toj, ali i na svim drugim investicijama u Srbiji, naglasivši da su najbolji mogući odnosi sa Turskom od velikog interesa i značaja za Srbiju.

Predsjednik Turske Erdogan je poručio da će turskim gospodarstvenicima dati podršku za ulaganje u Srbiju, uz ocjenu da su potpisivanjem 12 sporazuma u različitim djelatnostima napravljeni dobri temelji za buduću suradnju. Rekao je kako u turskim tvrtkama u Srbiji radi 8.000 radnika a da će se taj broj sljedeće godine povećati najmanje dva puta. Ukazao je i na to da obim trgovinske razmjene između dvije zemlje iznosi 800 milijuna USD, dok bi do kraja godine mogao biti više od milijardu dolara.

Predsjednik Turske izrazio je nadu da će preko plinovoda Turski tok plin u što skorije vrijeme stići u Srbiju. Turski tok je plinovod  koji prolazi kroz crnomorsku regiju, i preko Turske prema Europi, a zajednički je projekt sa Rusijom.



Priopćenja