Za prodaju Galenike stigle dvije ponude

Za prodaju zemunske tvornice lijekova Galenika stigle su dvije ponude, brazilske kompanije EMS S.A. i švicarskog Amicus-a.

EMS S.A. je najveća farmaceutska kompanija u Brazilu, osnovana pedesetih godina prošlog stoljeća, koja zapošljava 4.500 ljudi i prisutna je u više od 30 zemalja, kroz zajednička ulaganja ili strateško partnerstvo sa drugim farmaceutskim kompanijama.

Švicarski Amicus potvrdio je medijima kako želi kupiti Galeniku. Kompanija je dio najvećeg švicarskog investicijskog fonda HBM, koji investira u oblasti zdravstvene zaštite i farmaceutske industrije. Izvršni direktor HBM-a Andreas Wicki izjavio je kako bi kupnja Galenike bila važna zbog toga što Amicus nema svoju tvornicu u Srbiji, pa bi se na taj način izbjegla izgradnja.

Srbija je u natječaju za prodaju Galenike tražila da ponudu može dati samo farmaceutska kompanija čiji je godišnji promet najmanje 300 milijuna eura.

Za Galeniku država traži najmanje 25 milijuna eura, koji bi se utrošili na otplatu duga bankama. Istovremeno s natječajem, u tvornici je proveden program dragovoljnog prijavljivanja za odlazak, kako bi se broj zaposlenih smanjio s 1.400 na 700 do 900, koliko se procjenjuje da će novom vlasniku biti potrebno i koji će pristati upravo na taj broj.



Priopćenja