Vojne narudžbe pospješuju trgovinsku bilancu s Izraelom

Hrvatska i Izrael od početka hrvatske neovisnosti imaju dobre političke odnose, no oni ekonomski pomalo kaskaju, o čemu govori i činjenica da je ukupna robna razmjena dviju zemalja lani iznosila svega 66,6 milijuna eura. 

Hrvatske je najviše izvozila naftna i bitumenska ulja, cement, industrijska postrojenja te rezervne dijelove. S druge strane, uvozili smo lijekove, medije za pohranu podataka, insekticide, ambalažu te medicinske instrumente. Izrael je jedna od zemalja s kojima, usprkos skromnoj razmjeni, ostvarujemo trgovinski suficit, koji je lani iznosio 33,4 milijuna kuna.

Neke od hrvatskih tvrtki koje su zadnjih godina bile najviše uključene u izvozne poslove s tom državom su Cemex, Pliva, General Electric, Sancta Domenica, Exportdrvo, Inter Land, Končar, Aluflexpack, Neva te Oprema. 

Kako ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koja je u utorak, 26. rujna 2017. godine, domaćin hrvatsko-izraelskog susreta tvrtki iz obrambene industrije, najveći izraelski trgovinski partner su SAD na koje otpada 29 posto izraelskog izvoza, vrijednog ukupno 56,2 milijarde dolara, te 12,3 posto uvoza, teškog lani ukupno 63,5 milijardi dolara.

Iz HGK procjenjuju da ima puno područja na kojima bismo mogli produbiti svoju gospodarsku suradnju s Izraelom, a prije svega u informatičkim tehnologijama, turizmu, energetici, poljoprivredi, zdravstvu, kao i čitavom sektoru vojne i sigurnosne industrije.

(Poslovni dnevnik)



Priopćenja