Kineske investicije u nekretnine porasle a prodaja nekretnina usporila

Kineski Nacionalni ured za statistiku objavio je kako su investicije u kineski sektor nekretnina održale stabilan rast u prvih osam mjeseci 2017., međutim prodaja je nastavila usporavati zbog vladinih mjera. Investicije u nekretnine su porasle 7,9 posto na godišnjoj razini u razdoblju od siječnja do kolovoza, što je nepromijenjeno u odnosu na rast u prvih sedam mjeseci. Investicije u stambene nekretnine su porasle za 10,1 posto na godišnjoj razini, i čine 68,3 posto investicija u sektor nekretnina.

Prodaja nekretnina nastavila je usporavati potaknuta vladinim ograničenjima radi sprječavanja špekulacija. Do kraja kolovoza, 623,5 milijuna kvadratnih metara nekretnina je ostalo neprodano, što je za 11,4 milijuna kvadratnih metara manje nego mjesec ranije.

Kina ubrzava napore za obuzdavanjem špekulacije nekretninama ove godine nakon što je nagli uspon cijena stanova doveo do zabrinutosti o nekretninskom balonu, naročito u najvećim gradovima. Mnoge lokalne vlade su donijele ili proširile ograničenja za kupnju stambenih nekretnina i povećale minimalni predujam potreban za hipoteku.

Eksploziju rasta prodaje također su usporili i postroženi kriteriji likvidnosti. Središnja banka upotrijebila je razne monetarne alate kako bi osigurala likvidnost i poticala međubankarske tržišne stope prema višim vrijednostima. Od 70 gradova istraživanih u srpnju, ritam rasta cijena novih stambenih nekretnina je usporio u 15 najvećih gradova u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Na mjesečnoj razini, cijene novih stambenih nekretnina su pale ili ostale nepromijenjene u 14 gradova, dok je u lipnju takvih gradova bilo 10.



Priopćenja