Zapadna Australija uvodi novi porez stranim kupcima

Laburistička vlada premijera McGowanova uvodi još jedan novi namet stranim kupcima kako bi dodatno punila proračun. Ta mjera primjenjivat će se ??od 01. siječnja 2019. godine po stopi od 4 posto za sve kupovine stambenih nekretnina u zapadnoj Australiji od strane stranih kupaca, kako pojedinaca, tako korporacija i zaklada. Ovaj dodatni porez obračunavat će se  na osnovicu uobičajene pristojbe koja se plaća za kupnju nekretnina. Ovime je ispunjeno još jedno predizborno obećanje aktualne vlasti.

Zasad će ova promjena biti ograničena  samo na stambene nekretnine i neće se primjenjivati ??na kupnju komercijalne ili industrijske imovine, niti će se primjenjivati ??na stambene zgrade od 10 ili više nekretnina te na komercijalne nekretnina kao što su hoteli, studentski smještaji i naselja za umirovljenike odnosno na mješovite zgrade koje se koriste prvenstveno u komercijalne svrhe.

Ovom mjerom se Zapadna Australija  usklađuje s propisima  Novog Južnog Walesa, Victoria-e i Queensland -a, kojih trenutno primjenjuju dodatan porez stranim kupcima, a očekuje se da će Južna Australija ovu  mjeru primjenjivati od 1. siječnja 2018. godine, čime će se osigurati novi stalni izvor prihoda za godine koje dolaze.



Priopćenja