Kanadsko upozorenje Boeingu

Tijekom zajedničke konferencije za medije kanadskog predsjednik vlade Justin Trudeaua i britanske predsjednice vlade Theresa May, održane nakon bilateralnog sastanka u Ottawi 18. rujna 2017. godine, kanadski premijer Trudeau je izjavio da će federalne vlasti onemogućiti pristup javnoj nabavi i dobivanju federalnih ugovora američkoj zračnoj kompaniji Boeing Co. ukoliko ne povuče tužbu protiv kanadske zračne kompanije Bombardier Inc. Boeing je u travnju 2017. godine uložio žalbu pred američkim Ministarstvom trgovine u kojoj optužuju Bombardier da svoje zrakoplove serije C prodaje na američkom tržištu po nekonkurentno niskim cijenama jer dobivaju „ilegalne federalne i provincijske subvencije“, odnosno optužili su ih za dumping. Boeing tvrdi da nema ništa protiv konkurencije na tržištu jer ih to i njihove proizvode čini kvalitetnijima, ali smatraju da se osnovna pravila tržišne utakmice moraju poštovati.

Upozorenje Trudeau, najoštrije do sada, upućeno Boeingu odnosi se na nabavu 18 novih borbenih zrakoplova „Super Hornet“ vrijedno 6,4 milijarde CAD koje bi kanadska Vlada trebala kupiti od Boeinga te na nabavu 88 novih borbenih zrakoplova predviđenu za idućih 10 godina, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 20 milijardi CAD. Trudeau je izjavio da kanadska Vlada neće poslovati s kompanijom koja ih tuži i koja pokušava ostaviti kanadsku zračnu industriju i radnike bez posla.

Javnim kritikama Boeinga pridružila se i britanska premijerka May, Bombardier ima veliku tvornicu u Sjevernoj Irskoj u kojoj se proizvode krila za seriju C zrakoplova. Dvoje premijera razgovaralo je i o posljedicama Brexita i budućoj trgovini između Kanade i Velike Britanije. Složili su se da treba poduzeti sve kako bi tranzicija odnosa prošla glatko te da budući bilateralni odnosi trebaju počivati na ugovoru vrlo sličnom CETA-i.



Priopćenja