Premijerka Ontaria o pregovorima oko NAFTA-e

U vrijeme ponovnih pregovora oko NAFTA-e, premijerka Ontaria Kathleen Wynne i njeni suradnici vrlo često posjećuju SAD promovirajući smisao slobodne trgovine i otvorene granice  te njihovu  ulogu u kreiranju i održavanju radnih mjesta.

Tijekom posljednjeg posjeta Washingtonu, premijerka Wynne susrela  s američkim  ministrom trgovine Wilburom Rossom.

Nakon razgovora premijerka je izjavila da je ovo najvažniji trenutak za Ontario za produktivni razgovor sa susjedima u SAD-u, prije nego što započne treći krug pregovora o redefiniranju NAFTA-e. Dodala je da je tijekom razgovora s ministrom Rossom napomenula koliko je važna prekogranična trgovina u stvaranju novih radnih mjesta i ostvarivanju benefita za radnike, poslovne ljude i potrošače s obje strane granice.  Razgovarali su i o sporu oko građevinskog drveta i industrije papira o kojima ovise obitelji u više od 260 mjesta u Ontariu.  Izrazila je uvjerenje da će tri strane u NAFTA pregovorima postići sporazum od kojeg će imati koristi sve tri države na sjevernoameričkom kontinentu.

Za vrijeme posjeta Washingtonu premijerka Wynne održala je predavanje na Johns Hoppkins sveučilištu.

Kazala je da SAD i Ontario imaju mnogo zajedničkih ciljeva a slobodna trgovina i otvorene granice pomažu u njihovom ostvarivanju. Istovremeno kako Kanada radi sa SAD-om i Meksikom na redefiniranju NAFTA-e, tako će i Ontario sa svog nivoa nastaviti promovirati slobodnu trgovinu i prekogranična partnerstva.

Međutim, u intervjuu koji je dala  u veleposlanstvu Kanade u Washingtonu, nakon razgovora sa ministrom trgovine,   naglasila je  da će Ontario poduzeti protumjere ako će se SAD strogo pridržavati „Buy American“ politike predsjednika Trumpa.  Dodala je da Ontario to nikako ne želi, da bi takve mjere naštetile i jednoj i drugoj strani i da su takve mjere početak trgovinskog rata koji , sigurna je, nikome nije u interesu , ali ako će biti primorani, Ontario je spreman na poduzimanje i takvih nepopularnih mjera jer je to ono što od njega očekuje njegova  poslovna zajednica.



Priopćenja