Rast BDP-a manji od 3 posto zbog problema u poljoprivredi i energetici

U Srbiji se nastavlja trend pozitivnih gospodarskih kretanja, ali se zbog problema u poljoprivredi i energetici neće ostvariti predviđeni gospodarski rast od 3 posto do kraja godine, rečeno je na predstavljanju dvobroja biltena MAT (Makroekonomske analize i trendovi).

Direktor za znanstveno-istraživački razvoj Ekonomskog instituta, Ivan Nikolić, navodi kako je suficit u proračunu za srpanj iznosio 26,9 milijardi dinara i kako je javni dug smanjen za milijardu eura, te da je došlo do izjednačavanja uvoza i izvoza. Dok je stanje sa stranim izravnim investicijama zadovoljavajuće, domaće investicije su male zbog politike štednje države, a stanje nije bolje niti s investicijama u privatnom sektoru, rekao je Nikolić i dodao da je stanje drukčije u građevinskoj industriji koja doprinosi rastu, kao i da je broj stranih turista, koji je veći za 21,8 posto, doprinio pozitivnim rezultatima. Nikolić podržava politiku vlade o povećanju plaća i dodao da očekuje kako će tečaj dinara i dalje biti stabilan.

Ekonomist Stojan Stamenković ističe kako je trend rasta prerađivačke industrije prenesen iz brzo rastućeg u gotovo stagnirajući, te kako nema izgleda  ostvariti projektiran i očekivan rast BDP-a. Prehrambena industrija i proizvodnja motornih vozila bilježe pad, dinamika fiksnih investicija je ono što brine, plaće minimalno rastu i ne prate promet, zaključio je Stamenković.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu godine iznosila 11,8 posto, te ukazao na nedostatak domaćih investicija, kao i na čimbenik sve starijeg stanovništva koji dovode do smanjenje produktivnosti i stagnacije.



Priopćenja