Danska prodaje svoju zadnju naftnu kompaniju

Danska nastavlja s potpunom tranzicijom na obnovljive izvore energije i prodaje svoju zadnju naftnu kompaniju, prenosi Huffington Post. Prošlog mjeseca, A.P. Moller-Maersk, glasoviti industrijski i pomorski koncern, složio se da prodaje postrojenja nafte i plina francuskom divu Totalu. Očekuje se da će transakcija vrijedna 7,45 milijardi dolara biti zaključena do kraja godine.

Potez stiže tri mjeseca nakon što je Dong Energy, danska tvrtka koja je predvodila razvoj vjetra u SAD-u i širom Europe, prodala svoja postrojenja nafte i plina njemačkom kupcu za 1,3 milijarde dolara.

Usprkos “odricanju” od nacionalnih naftnih tvrtki Danska još uvijek treba prihode od svojih naftnih polja u Sjevernom moru za financiranje prijelaza na obnovljive izvore energije, a Total je obećao to učiniti.

Prodajom tvrtke francuskom Totalu, osiguravamo daljnje dansko uporište u Sjevernom moru temeljeno na vodećem položaju tvrtke Maersk Oil u razvoju tehnologije i našoj reputaciji učinkovitog i pouzdanog partnera, izjavio je Claus V. Hemmingsen, potpredsjednik Maersk-a.

(Lider)



Priopćenja