Danska vlada snizit će pristojbe trgovačkim brodovima

U okviru mjera za jačanje gospodarstva, vlada Danske najavila je ukidanje pristojbe za registraciju trgovačkih brodova. Nacionalno udruženje trgovačkih brodovlasnika – Danish shipping - smatra da će navedena mjera ukloniti ozbiljnu prepreku za značajniji porast broja brodova u nacionalnoj floti.

Trenutno je registracija broda u Danskoj primjerice tri do četiri puta skuplja nego npr. registracija istog broda u Singapuru. Brodovlasnici smatraju da što bolje uvjete vlada osigura, tim više brodova će ploviti pod danskom zastavom, što će doprinijeti daljnjem jačanju brodarske trgovačke industrije. U travnju 2017. godine u Danskoj su bila registrirana 683 trgovačka broda.

Komercijalni prijevoz roba brodovima povijesno je najznačajnija izvozna industrija u Danskoj na koju otpada oko 20 posto ukupnog izvoza. Najuspješnijom godinom se smatra 2014. kada je prihod od izvoza u ovoj industriji iznosio 206 milijardi DKK (29 milijardi eura), dok je 2015. godine zabilježen blagi pad, a 2016. pad od 18 posto, uglavnom uslijed međunarodnog pada cijena prijevoza tereta.



Priopćenja