Rađa se najveći energetski servis

Kineske državne tvrtke koje bi zbog svoje veličine bile dominantne i na globalnom tržištu u pojedinim sektorima, zahvaća val promjena kojima vlada nastoji povećati im efikasnost uslijed prezaduženosti i neučinkovitosti, te ih pripremiti da budu konkurentnije kad danas-sutra odluče izaći iz svog 'dvorišta' u svijet.

Spajanja i preoblikovanja se pokazuju za to optimalnim načinom, a jedno od velikih provest će i Shenhua Group, najveći kineski proizvođač i kopač ugljena, koji je najavio, piše Reuters, da će preuzeti China Guodian Group, jednog od pet vodećih kineskih proizvođača energije i njenog najvećeg distributera. U tom poslu vrijednom 278 milijardi dolara nastao bi najveći svjetski energetski servis koji bi funkcionirao pod imenom National Energy Group.

O planovima se nisu izražavali detaljnije u državnoj komisiji za nadzor poslovanja, dok je iz kompanije Shenhua Energy, koja je izlistana na burzi tek priopćeno da će njena tvrtka-majka 'apsorbirati" Guodian kao dio novoga poslovnog procesa.

U protekle dvije godine, bilježe analitičari, službeni je Peking spojio 15 državnih poduzeća i sad ih u svom portfelju ima 103. Nova energetska megatvrtka raspolagat će s instaliranim kapacitetima od 225 gigavata, čime bi s najviših pozicija svjetskih elektroenergetičara lako zbrisala francuski EDF i talijanski Enel.

(Poslovni dnevnik)



Priopćenja