Rast u skupini G20 premašit će 3 posto ove i iduće godine

Skupina 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 ove i iduće godine postići će rast aktivnosti nešto iznad 3 posto, objavila je agencija Moody's, potvrdivši tako svoju raniju prognozu, no upozorila je na geopolitičke rizike, američki protekcionizam i moguće posljedice zaoštravanja monetarne politike.

Zbog neočekivano snažnih podataka za prvu polovinu godine, ta rejting agencija je povisila prognozu kineskog gospodarskog rasta u ovoj godini, sa 6,6 na 6,8 posto. Podignute su i procjene južnokorejskog rasta, s 2,5 na 2,8 posto te japanskog, s 1,1 na 1,5 posto.

U Moody's također očekuju da će aktivnosti u eurozoni u preostalom dijelu godine ubrzati, pozivajući se na snažne pokazatelje raspoloženja. Povisili su također procjene za Njemačku, Francusku i Italiju.

Ovogodišnja prognoza za SAD snižena je, pak, s 2,4 na 2,2 posto, a ona za iduću godinu s 2,5 na 2,3 posto, uz argument neočekivano slabog rezultata u prvoj polovini godine i skromnijih proračunskih poticaja no što se očekivalo.

(Hina)



Priopćenja