Ekonomska situacija u Venezueli

Novoosnovana Madurova Ustavotvorna skupština (US) utemeljila je Ekonomsko vijeće, čiji će predsjedatelji biti prvi zamjenik predsjedatelja US Aristóbulo Istúriz i članovi Oscar Schémel i Mario Silva. U prvim izjavama Isturiz je isključio dolarizaciju valute u Venezueli. Ministar trgovine Pérez Abad pozvao je inozemne misije (uključujući EU DEL i veleposlanstva DČ) na skup "Međunarodni savez za produktivnu Venezuelu - susret s Bi-nacionalnim komorama", kako bi se ojačale trgovinske veze i promicala strana ulaganja u Venezuelu u okviru novog 'produktivnog modela'. Uz Fedeuropu, prisutna je bila većina europskih bi-nacionalnih komora.

Nestabilnost deviznog tečaja dolara u posljednjih nekoliko tjedana uzrokovana je mješavinom prekomjernog rasta monetarne likvidnosti, hiperinflacijskih očekivanja, egzodusom tisuća građana u Kolumbiju te nedostatkom konzistentnosti u monetarnoj i tečajnoj politici, osobito s službenim Dicom sustavom. Dicom aukcije nisu služile za suzbijanje paralelnog dolara jer su se tečajni uvjeti fiksirali samovoljno ispod cijene koja odgovara opskrbi i potražnji, a privatna ponuda je vrlo ograničena s obzirom na ogroman jaz između višestrukih tečajeva. Sustav Dicom je diskriminirajuća aukcija cijena na kojoj je objavljeni tečaj najniža ponuđena cijena, dok se većina ponuda dodjeljuje po najvišoj ugovorenoj cijeni. Predviđa se da će aukcije službenog Dicom sustava funkcionirati još nekoliko mjeseci, a potom će potražnja vjerojatno biti prenesena na paralelno tržište, što će potaknuti nove devalvacije Bolivara.

Nadzorni odbor banaka preporučio je javnim i privatnim bankarskim institucijama ažuriranje dozvoljenih limita za on-line bankovne transfere i na elektroničkim terminalima za plaćanje kako bi se potaknula elektronička plaćanja i ublažio nedostatak novca. Za sada, nisu nametnuti novi minimalni ili maksimalni iznosi putem elektroničkih metoda plaćanja. Prekomjerni nedostatak gotovine u gospodarstvu objašnjava se krijumčarenjem bankovnih transakcija u Kolumbiju (30 posto računa, prema tvrdnjama vlasti) i nedostatku novčanica.



Priopćenja